Valoarea totală a investiţiilor prognozată de cele 37 companii eligibile la finanţare prin programul InvestALIM se ridică la peste 4 miliarde lei (peste 800 mil. euro), în timp ce valoarea ajutoarelor de stat solicitate se ridică la peste 2,3 miliarde lei (peste 450 mil.euro), arată datele REI, una dintre cele mai active companii de consultanţă specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România.
Deşi iniţial autorităţile au anunţat acest program de finanţare cu un sprijin nerambursabil total de numai 150 milioane euro pe an, în prezent, au fost transmise notificări privind selectarea la finanţare a tuturor companiilor declarate câştigătoare, urmând ca acestora să li se emită acorduri de finanţare în 2025 şi 2026.
„Felicităm pe această cale şi Ministerul Agriculturii pentru iniţiativa şi deschiderea de a finanţa în mod susţinut industria de prelucrare din România, atât prin programul InvestALIM, cât şi pentru realocarea a 500 milioane euro pe DR-22, axă destinată tot prelucrării produselor agricole, sectoare în care România are sold negativ în bălanţa comercială”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.
Schema de ajutor de stat „InvestALIM” are ca obiectiv dezvoltarea regională prin înfiinţarea sau dezvoltarea capacităţilor de producţie din industria alimentară, prin acordarea ajutoarelor de stat necesare stimulării investiţiilor cu impact major în economie.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat septembrie lista actualizată a elor 37 de solicitanţi eligibili, opt fiind proiecte gestionate de REI, valoarea totală a investiţiilor depăşind pragul de 1,2 miliarde lei, din care peste 750 milioane lei reprezintă valoarea ajutoarelor de stat solicitate.
Activităţile eligibile pentru care se va acorda finanţare prin intermediul schemei de ajutor de stat „InvestALIM” sunt prelucrarea şi conservarea cărnii, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre, fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre), prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie şi fabricarea zahărului.
În total, în 2024, au fost puse la dispozitia companiilor fonduri nerambursabile de circa 1,5 miliarde euro, arată o analiză REI Grup.
În ultimul trimestru al acestui an, sunt disponibile axe de finanţare ce pun la dispoziţia companiilor între 50.000 euro (Start-up Nation) şi 57,75 milioane euro (HG 702 - Schemă de ajutor de stat destinată industriei prelucrătoare).
Fonduri pentru energie regenerabilă:
- Autoconsum (Fondul pentru Modernizare) - Ministerul Energiei va redeschide în luna octombrie sesiunea, cu o alocare de circa 300 milioane euro, pentru fabrici şi alte entităţi care să instaleze panouri fotovoltaice strict raportat la propriul consum, în vederea creşterii eficienţei energetice;
- Ministerul Agriculturii va redeschide în luna noiembrie a două sesiune pentru panouri fotovoltaice destinate agriculturii şi industriei alimentare. Bugetul alocat sesiunii se ridică la 150 milioane euro;
- Electric-Up (2) este un program gestionat de Ministerul Energiei care acordă granturi de 150.000 euro companiilor care doresc să instaleze maximum 200 kw, staţii de reîncărcare, baterii de stocare. Alocarea totală pe această sesiune se va ridica la circa 90 de milioane euro.
- Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii) – alocare de 150 milione euro - este o altă schemă aprobată deja, destinată parcurilor fotovoltaice care sunt deja în execuţie şi care vor putea avea process verbal de punere în funcţiune maxim în T2 2025.
DR 16 – „Invesiţii în sectorul legume şi/sau cartofi” – alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% grant, respectiv 300.000 euro pentru legume-achiziţie simplă şi 700.000 euro/cartof sau 2 milioane euro în cazul proiectelor cu componentă de construcţii - hala de depozitare, procesare etc;
DR 23 – „Investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor Agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare”, altele decât cele prevăzute în Anexă 1 a Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene - alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% finanţare nerambursabilă, maxim 10 milioane euro grant în cazul construirii unor fabrici de la zero, în domeniul panificaţiei şi 3 milioane euro în cazul extinderii sau diversificării activităţii;
Share On:
Citește si:
-
Condimentum pulvinar eleifend ante posuere
29 October 2018
-
Condimentum pulvinar eleifend ante posuere
29 October 2018
-
Condimentum pulvinar eleifend ante posuere
29 October 2018
-
Condimentum pulvinar eleifend ante posuere
29 October 2018
CATEGORII DE INTERES
-
Vezi colecția de webinarii
-
Oportunități de finanțare disponibile
-
IaCum iei legătura cu echipa REI
Noi credem în potențialul tău și te sprijinim la fiecare pas.
Programează o...