-
Intensitatea ajutorului
100% din costurile eligibile per proiect, în limita plafonului maxim per MWh de stocare instalat
-
Bugetul alocat
149 mil.EURO
-
Valoarea sprijinului
O întreprindere poate depune unul sau mai multe proiecte, valoarea ajutorului de stat solicitat urmând a nu depăși 10 mil.Euro per întreprindere, indiferent de numărul de proiecte depuse.
Valoarea maximă a ajutorului de stat acordată nu poate depăși suma de 110.000 EUR per MWh de stocare instalat.
-
Solicitanții eligibili
Operatorii economici de tipul societăților (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv întreprinderi nou înființate) și regiile autonome legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul membru UE a cărei naționalitate o dețin, înregistrate la ONRC din România până la data primei plăti din ajutorul de stat acordat în cadrul prezentei scheme.
!!! Nu sunt eligibili solicitanții care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii.
-
Condiții de eligibilitate
Schema de ajutor de stat este bazată pe procedură de ofertare concurențială și se aplică numai instalațiilor noi de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile de energie (energie solară, eoliană și hidroelectrică), capabile să funcționeze independent.
Nu sunt eligibile la finantare:
- proiectele care reprezintă proiecte combinate, respectiv de producere de energie din surse regenerabile și de stocare;
- proiectele ce implică baterii care utilizează tehnologii pe bază de plumb, NiCd sau NiMH;
- proiectele care au beneficiat de finanțare pentru sisteme de stocare energie electrică din alte programe de finanțare nerambursabile;
- proiectele depuse în parteneriat.
!!! Nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacități mai vechi de stocare energie electrică, fiind eligibile doar capacități noi de stocare electrice de tipul „stand alone BESS”.
-
Implementare și Evaluare Proiecte
Pentru a beneficia de prevederile prezentei scheme, solicitanții vor demara investiția ulterior depunerii Cererii de finanțare.
Perioada de implementare a proiectelor se încadrează în perioada de eligibilitate a cheltuielilor, respectiv între data la care solicitantul depune Cererea de finanțare pentru finanțare la ME și data preconizată de finalizare, dar nu mai târziu de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare și de 31.12.2030.
Conform criteriului din Grila de evaluare tehnico-economică a cererilor de finanțare, va obține un punctaj maxim (100 puncte) cererea de finanțare care va avea cea mai mică valoare a ajutorului de stat solicitat per MWh instalat de stocare și zero puncte cererea de finanțare care va avea cea mai mare valoare a ajutorului de stat solicitat per MWh instalat de stocare, cu descreșterea liniară a punctajului pentru valorile intermediare ale ajutorului de stat solicitat.