INOVAȚIILE SCHIMBĂ CONTINUU MODUL ÎN CARE CĂLĂTORIM

Fie că vorbim de salvarea de vieți omenești, de protejarea mediului sau de crearea unei experiențe de călătorie memorabilă, inovațiile din domeniul auto au evoluat constant în ultimele decenii. Însă, chiar după atâta timp, doar o parte dintre mașinile existente pe piață pot proteja în mod egal membrii unei familii care călătoresc împreună. Rezultatele a peste 50 de ani de studii ale accidentelor se observă în tehnologiile de ultimă generație, dar, pentru ca rata coliziunilor în trafic să scadă în continuare, ar trebui să se schimbe și comportamentul la volan.​

CUPRINS

 

1. Inovații care au schimbat lumea

2. Siguranța în mașină – la fel pentru toți membrii familiei?

3. Rezultatele a peste 50 de ani de cercetări

4. Provocări pentru siguranța rutieră

 

 

Inovații care au schimbat lumea

În 1959, inginerul Nils Bohlin prezintă lumii centura de siguranță în trei puncte. De atunci și până acum, se estimează că această invenție a salvat peste un milion de vieți omenești. 1972 a fost anul în care s-a introdus primul scaun de siguranță pentru copii – pe atunci, așezat cu spatele la direcția de deplasare.

 

În 1976, un dispozitiv mic, de dimensiunea unui deget, reducea cu până la 90% din emisiile de eșapament daunătoare. În zilele noastre, aproape fiecare motor pe benzină din lume are montată o sondă lambda.

 

Dacă ne apropiem de prezent, statisticile ne arată că 75% din numărul total al tamponărilor raportate au loc la viteze de maximum 30 de km/h; mai mult, în 50% dintre coliziunile din spate, șoferul care a provocat accidentul nu frânase deloc. Din 2008, sistemul City Safety folosește detectarea cu laser pentru a depista dacă există riscul unei tamponări, iar, dacă șoferul nu frânează, automobilul va frâna în locul lui.

 

Acest sistem s-a extins și în cazul pietonilor: în 2010, a apărut sistemul de detectare a pietonilor cu frânare automată: cu ajutorul radarului și al camerelor, sistemul avertizează șoferul dacă cineva pășește în fața automobilului, iar apoi  frânează  automat,  dacă  șoferul nu face acest lucru.

Siguranța în mașină – la fel pentru toți membrii familiei?

Chiar și după decenii întregi de inovație, mașinile nu oferă 

același grad de siguranță pentru toată lumea.

 

Să luăm exemplul persoanelor de gen feminin. Atunci când o femeie se urcă la volan, ea ar trebui să fie la fel de protejată cum este și un bărbat. Însă, în anul 2019, majoritatea producătorilor de autovehicule continuă să fabrice mașini cu date strânse exclusiv din testele auto efectuate pe manechine cu trăsături masculine. Persoanele de gen feminin sunt diferite din punct de vedere anatomic față de persoanele de gen masculin, însă acest lucru nu este luat în considerare la colectarea informațiilor din timpul unei coliziuni de către cei mai mulți producători de autovehicule. 

 

De aceea, în majoritatea automobilelor, riscul de accidentare în trafic este mai mare pentru femei decât pentru bărbați. Din  cauza  diferențelor  anatomice  și  a  rezistenței  corpului, în cazul unui accident, femeile sunt mai expuse riscului de lovitură de bici (whiplash) decât bărbații. În urma analizei a zeci de mii de mașini și de pasageri,  anumiți producători auto au dezvoltat un așa-numit  Sistem  de  Protecție  Împotriva Loviturii de Bici (Whiplash Protection System sau WHIPS) care îmbină tetiera unică robustă cu un design inteligent pentru scaun, pentru a proteja atât capul, cât și coloana vertebrală, fie că vorbim de bărbați sau de femei.

 

Mai mult, tot pe fondul diferențelor de conformație anatomică într-o coliziune, femeile sunt predispuse la accidentări mai severe atât în zona pieptului, cât și în zona capului decât bărbații. Pentru o protecție optimă, o parte dintre automobilele existente pe piață au integrat un Sistem de Protectie Laterala în caz de Impact (SIPS). SIPS, împreună cu airbag-ul tip cortină, reduc accidentările în zona pieptului cu peste 50%, iar în zona capului cu peste 75%, pentru toți pasagerii.

 

Chiar dacă centurile de siguranță au salvat, până acum, milioane de vieți și ne protejează pe fiecare, indiferent de înălțime, greutate, forma corpului sau gen, există, totuși, un grup de persoane care prezintă riscuri unice: femeile însărcinate.

 

Pentru a afla mai multe informații despre viitoarele mame și despre copiii ce urmează să se nască, există producători auto care au creat primul manechin de accidente având caracteristicile unei femei însărcinate. Astfel, se pot studia mișcările ocupantului și, printre altele, în ce mod centura de siguranță afectează mama și copilul.

Rezultatele a peste 50 de ani de cercetări

De mai bine de cinci decenii și după analiza a peste 40000 de accidente, în care au fost implicați peste 70000 de pasageri, anumiți producători de mașini au creat o mulțime de tehnologii inovative: WHIPS, SIPS, precum și numeroase sisteme dedicate siguranței copiilor la bordul unui autovehicul.

 

Din studiul astfel realizat, au fost redactate peste 100 de documente cu cercetări disponibile în format electronic pentru toată lumea, pentru a conduce la fabricarea unor mașini mai sigure pentru toți – indiferent de gen și de înălțime.

 

Toate acestea, dar și multe alte inovații din domeniul auto sunt rezultatul unei abordări bazate pe știință și pe colectarea de date. Informațiile din zecile de mii de accidente studiate sunt transpuse în simulări pe calculator, iar rezultatele obținute permit dezvoltarea în permanență a unor noi tehnologii de siguranță aplicabile la nivel mondial.

„Colectând pentru un timp îndelungat informații reale din traficul rutier, a fost posibil să identificăm în ce fel sunt accidentați diferit bărbații, femeile și copiii”


dr. Lotta Jakobsson, senior technical specialist al Volvo Cars Safety Centre.

Provocări pentru siguranța rutieră

Însă, în pofida tuturor inovațiilor, a sistemelor de siguranță și a tehnologiilor de ultimă generație, studiile arată că, pentru a reduce în continuare rata accidentelor în trafic, cea mai mare provocare o reprezintă schimbările în comportamentul la volan.

 

Viteză, condusul sub influența alcoolului și a substanțelor halucinogene sau distragerea atenției rămân principalele cauze ale mortalității în trafic.

 

Din fericire, producătorii de automobile deja lucrează la soluții pentru a preîntâmpina problemele cauzate de acești factori de risc.

 

Pe lângă limitarea vitezei la 180 de km/h, camerele din interiorul mașinii, alături de alți senzori, vor sesiza când un conducător auto distras sau aflat sub influența alcoolului riscă accidentări grave, iar autovehiculul se va opri într-o zonă sigură.

Descarcă un eBook care te va ajuta să alegi mașina potrivită pentru tine și pentru familia ta.

 

În plus, vei înțelege care sunt costurile totale de întreținere ale unui autovehicul sau care e cea mai bună metodă de a realiza un test drive.

Mai mult, vei afla sfaturi utile pentru a călători în siguranță, fie în drumul tău către job, fie că alegi să te deplasezi în natură, alături de familia ta.

 

Totul, doar la un click distanță!

AUTOR


COSMIN NIȚU

Jurnalist

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, activez în domeniul comunicării de peste 8 ani. După finalizarea studiilor, am ales o carieră de reporter în domeniul televiziunii, unde am fost, timp de 5 ani, reporter de teren pentru jurnalele de știri ale televiziunilor naționale Antena 1 (Observator) și Prima TV (FOCUS), fiind acreditat pe domeniile economic (Observator) și justiție (FOCUS).

 

Odată cu expansiunea rețelelor social media, am realizat o trecere lină în tabăra comunicatorilor, unde am ales să fiu responsabil atât de crearea, cât și de implementarea strategiei și a conținutului creativ pentru numeroasele conturi și campanii în care am fost implicat, pe diferite canale sau rețele sociale: Google, Facebook, Instagram.

 

De curand, am decis sa ma reintorc in televiziune: de data asta, ca producator, in cadrul PRO TV.

SHARE THIS


COMMENTS


Copyright © 2020 Business Days. Toate drepturile rezervate

FAQ                     Termeni și Condiții                          Prelucrarea Datelor Personale                         Politica privind modulele cookie                           Politica de confidențialitate