TikTok și trendurile de consum ale generației Z

07 iulie 2021

Pandemia a creat schimbări sociale, economice și tehnologice profunde. În timp ce unele tendințe care au apărut au fost de scurtă durată, blocajele și distanțarea socială au acționat cu un rol de catalizator pentru a accelera comportamentele care erau deja în curs. Pandemia a coincis cu emergența pe piață a rețelei sociale TikTok, care a schimbat substanțial viziunea consumatorilor asupra multor aspecte din viața noastră, de la cele de divertisment, până la cele de elemente educative.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer diam odio, convallis quis metus ut, laoreet facilisis urna.

Schimbările aduse de pandemie coincid cu intrarea la maturitate a unei generații controversate, Gen. Z, care împărtășește cu generația precedentă deschidere și nevoia de libertate, combinate cu digitalul. E clar că mare parte a acestor schimbări sunt aici să rămână, fiind generate și duse mai departe de o nouă generație de consumatori. Ce ne spune emergența rețelei TikTok și succesul acesteia pe piață despre obiceiurile de consum ale tinerilor digitali, sau altfel spus ale Gen. Z?

TikTok este încă un teritoriu nedescoperit pentru majoritatea persoanelor cu vârsta de peste 25 de ani, dar extrem de popular în Gen Z. TikTok este o privire asupra a ceea ce înseamnă să crești în lumea hiperconectată de astăzi. Marea majoritate a utilizatorilor de pe Facebook astăzi, au vârste de 30 - 40 de ani, în timp ce Instagram este mai populară pentru utilizatorii cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, TikTok devine platforma generației tinere. Peste 60% dintre utilizatorii TikTok sunt compuși din generația Z, care se referă la utilizatorii născuți după 1996.2 Generația Z este una dintre cele mai diverse generații de până acum, cu niveluri ridicate de educație, nativism digital, conștientizare socială și culturală și o mare înclinație de a fi mai expresiv.

Ce ne spune acest lucru despre lumea actuală, din punctul meu de vedere se remarcă 3 direcții importante, care pot fi de folos atât brandurilor cât și oamenilor de marketing.

What makes TikTok so addictive, especially in the middle of a pandemic? And how can an app help some people feel part of a larger community and cope with loneliness?

1. Conținut video, atrăgător, dinamic, energic - specific Gen.Z

În primul rând  popularitatea platformei, prin caracteristicile platformei, concretizează un trend de mult remarcat și vehiculat, anume, viitorul conținutului video. De ani de zile se atrage atenția asupra interesului scăzut al consumatorilor de conținut pentru conținutul scris, de tipul articole sau studii de caz. Acele vremuri în care citeai ziarul pentru a afla știrile zilei, fie el fizic sau digital au rămas specifice generațiilor X și Y. Ce face evident TipTok-ul este creșterea interesului pentru conținutul video, fie că vorbim de conținut video dedicat divertismentului, fie că vorbim de conținut video educativ sau cursuri informale.

În primul rând  popularitatea platformei, prin caracteristicile platformei, concretizează un trend de mult remarcat și vehiculat, anume, viitorul conținutului video. De ani de zile se atrage atenția asupra interesului scăzut al consumatorilor de conținut pentru conținutul scris, de tipul articole sau studii de caz. Acele vremuri în care citeai ziarul pentru a afla știrile zilei, fie el fizic sau digital au rămas specifice generațiilor X și Y. Ce face evident TipTok-ul este creșterea interesului pentru conținutul video, fie că vorbim de conținut video dedicat divertismentului, fie că vorbim de conținut video educativ sau cursuri informale.

 

Ce spune acest lucru despre experiența digitală și strategii de marketing. Dacă se considera până nu de mult că generația Z, nativii digitali, sunt imuni la strategiile de marketing și nu le place să fie comercializați, TikTok-ul a demonstrat că, felul în care este creat conținutul și emoția pe care o transmite acesta, sunt elementele cheie pentru a atrage interesul generației Z, dar nu numai. Ei cunosc deja tacticile vechi, iar acestea nu le atrag interesul. Ei sunt atrași de tot ce aduce inovație și noutate în abordare, fie că vorbim de marketing sau publicitate, cum ar fi videoclipurile autentice, creative, interactive și dinamice. Exact asta îi atrage la TikTok. Videoclipurile TikTok sunt caracterizate de obicei ca fiind brute, cu energie ridicată și captivante, deoarece TikTok oferă instrumente avansate, dar simple de utilizat, pentru utilizatori, care permite să încorporezi muzică și efecte vizuale pe videoclipuri. Astfel conținutul din TikTok este mai atrăgător, mai dinamic și contrastează feedul monoton și șlefuit al Instagram-ului. Din acest motiv utilizatorii expresivi din Gen Z ai TikTok tind să aibă rate de implicare semnificativ mai mari comparativ cu utilizatorii de pe Instagram, Facebook și Twitter.

2. Nevoia de diversitate, de acceptare și înțelegere.

Generația Z, nativii digitali, au populat TikTok-ul din nevoia lor de diversitate, de acceptare și înțelegere a altor culturi. Un studiu realizat de McKinsey & Company arată că una dintre caracteristicile definitorii ale generației Z este, expresivitatea adevărului individual. În diferite medii socio-economice, membrii acestei generații apreciază identitățile individuale, resping stereotipurile și privesc ne-expresivitatea cu pragmatism. Sunt mai deschiși la schimbări și fluiditate și sunt dispuși să se conecteze cu oameni din diferite grupuri pe cauze și interese similare. Pentru ei granițele au dispărut și călătoriile se fac online.

 

Cum se traduce aceste caracteristici de generații evidențiate prin populara rețea? În primul rând prin evidențierea și creșterea brandurilor și mărcilor unice, inovative și personalizate și personale. Modul în care generația Z alimentează acest trend de creșterea schimbă substanțial modul în care industriile și companiile își analizează consumatorii, forțând agenții economici să găsească modalități creative, unice și inovative pentru a atrage atenția asupra brandului și produselor sale. Între timp, TikTok prosperă cu conținutul său diversificat și cu un algoritmi care oferă selecții personalizate.

3. Nevoia de exprimare liberă, stereotipuri și marginarizarea socială

Importanța implicării sociale, acceptării, eliminarea rasismului și îmbrățișarea multiculturalismului. Astea sunt valorile care domină generația Z. Iar TikTok-ul le oferă o punte de exprimare, posibilitatea de a fi parte din conținutul ce este consumat și creat. Potrivit Connor Blakley, un consultant recunoscut de marketing din generația Z:

Generația Z înțelege că rețelele de socializare au un rol important și aleg să arate ceea ce îi fac să se simtă cel mai bine. Este mai puțin despre nesiguranță și mai mult despre a fi un stimulent al încrederii în sine.

Astfel remarcăm cea de a 3-a tendință de schimbare generată, sau mai bine spus identificată, ca urmare a creșterii în popularitate a rețelei sociale TikTok, și anume, nevoia de exprimare liberă și în orice formă posibilă sau dorită. Dacă milenarii par să prefere să consume conținut, generația Z preferă să creeze conținut.

Odată cu această generație stereotipurile vor dispărea, orice formă de marginalizare socială care are legătură cu rasa, sexul, orientarea sexuală sau alte elemente de natură biologică și fiziologică nu vor mai fi acceptate. TikTok-ul dovedește nevoia și tendința emergentă de acceptare, exprimare liberă a dorințelor, credințelor și felului tău de a fi prin crearea conținutului dedicat și adaptat.

În primă fază, acestea sunt cele 3 elemente remarcate odată cu creșterea în popularitate și succesul înregistrat de aplicația TikTok-ului. În-tradevăr succesul acestei rețele poate fi datorat mai multor factori, fără îndoială, dar unul îndeosebi este modul în care aplicația împuternicește exprimarea de sine, acesta se pare că ar putea fi elementul cheie pentru a atrage și a câștiga generației Z. Creșterea aceste rețele, nu reprezintă un simplu succes al unui agent economic, ci ne oferă o întreagă agendă asupra comportamentului unei noi generații de consumatori. TikTok, prin conținutul său, prin modul cum interacționează consumatorii acestei platforme ne oferă insight-uri asupra intereselor, plăcerilor, problemelor și caracteristicilor de comportament ale următoarei generații de utilizatori conștienți social și cu discernământ digital, care diferă în profunzime de obiceiurile, inclinațiile și plăcerile generațiilor precedente.

SHARE THIS  


COMMENTS


Copyright © 2021 Business Days. Toate drepturile rezervate

FAQ                     Termeni și Condiții                          Prelucrarea Datelor Personale                         Politica privind modulele cookie                           Politica de confidențialitate