Schemele de ajutor financiar dedicate sectorului cultural din România au fost actualizate. Ultimul pas până la definitivare

8 MARTIE 2021   

Ministerul Culturii a elaborat, în contextul pandemiei COVID-19, un pachet de măsuri financiare, sub forma unor scheme de ajutor de stat și de minimis, menite să sprijine sectorul cultural din România.  

 

Forma actualizată a schemelor este rezultatul centralizării, respectiv analizei temeinice a unui număr semnificativ de observații și propuneri de modificare primite în urma procesului de consultare publică, desfășurat în perioada 26 ianuarie – 8 februarie a.c, precum și a dezbaterii publice organizate, online, în data de 22 februarie a.c.

 

Schemele de ajutor au fost înaintate spre a fi finanțate prin PNRR

Având în vedere că în prezent se elaborează Planul Național de Redresare și Reziliență care vizează investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență, Ministerul Culturii precizează că a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene schemele de ajutor de stat și de minimis dedicate sectorului cultural, pentru a fi incluse în cadrul priorităților investiționale ale PNRR.    

Forma actualizată a schemelor de ajutor supusă dezbaterii poate fi consultată AICI

Ultima dezbatere publică pentru definitivarea schemelor  

Întrucât Ministerul Culturii urmărește să optimizeze atât conținutul, cât și aplicabilitatea schemelor de ajutor financiar, astfel încât acestea din urmă să răspundă în mod real nevoilor operatorilor culturali, o ultimă consultare a sectorului cultural – creativ va avea loc în cadrul dezbaterii publice ce va fi organizată la finalul acestei săptămâni. Informații detaliate vor fi publicate pe website-ul instituției: www.cultura.ro.

Sectorul cultural independent
Pentru schemele de ajutor de stat sunt eligibile artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură,sculptură, film, fotografie), patrimoniu cultural, muzee, cultură scrisă, educaţie culturală. Nu sunt eligibile moda, designul, jocurile video, editare fie în format tipărit, fie în format electronic a ziarelor şi revistelor.


Potrivit schemei, vor fi acordate microgranturi în valoare de 2.000 euro pentru beneficiarii care au diferenţa din cifra deafaceri/ venituri totale din anul 2020 comparativ cu anul 2019, rezultată din desfăşurarea activităţilor eligibile aferente codurilor CAEN autorizate, conform Listei de coduri CAEN eligibile pentru schema de minimis, mai mică de 10.000 euro.

 

Sunt acordate granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor eligibile aferente codurilor CAEN autorizate, conform Listei de coduri CAEN eligibile pentru schema de minimis, în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro la nivel de întreprindere/întreprindere unică, pentru beneficiarii a căror diferenţă calculată conform bazei de calcul este mai mare sau egală cu 10.000 euro. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Taxa pe valoarea adăugată nu va fi inclusă în baza de calcul

Conform Ministerului Culturii, o entitate poate aplica la o singura schemă/ măsură de sprijin.


Având în vedere că în prezent se elaborează Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care vizează investiţii în scopul ieşirii din criză, relansării economice şi creşterii capacităţii de rezilienţă, Ministerul Culturii precizează că a transmis Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene schemele de ajutor de stat şi de minimis dedicate sectorului cultural, pentru a fi incluse în cadrul priorităţilor investiţionale ale PNRR.


Întrucât Ministerul Culturii urmăreşte să optimizeze atât conţinutul, cât şi aplicabilitatea schemelor de ajutor financiar, astfel încât acestea din urmă să răspundă în mod real nevoilor operatorilor culturali, o ultimă consultare a sectorului cultural - creativ va avea loc în cadrul dezbaterii publice ce va fi organizată la finalul acestei săptămâni.


Ministerul Culturii reiterează deschiderea pentru un dialog constructiv şi eficient, bazat pe propuneri punctuale menite să contribuie la optimizarea pachetului de scheme de ajutor financiar dedicat operatorilor culturali din România.


Structura schemei de minimis pentru sectorul cultural independent poate fi consultată pe site-ul www.cultura.ro.


Share On:

Victoria Lendi

Uplink assault soul delay youtube jeans carbon meta-urban network nodal point. Apophenia sentient garage beef noodles crypto-realism fetishism towards systemic smart-construct.

Copyright © 2021 Business Days. Toate drepturile rezervate

FAQ                     Termeni și Condiții                          Prelucrarea Datelor Personale                         Politica privind modulele cookie                           Politica de confidențialitate