-
Intensitatea ajutorului
100% din costurile eligibile per proiect, în limita unor plafoane maxime/MW instalat
-
Bugetul alocat
150 mil.EURO
-
Valoarea sprijinului
Solicitanții pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de producție și de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20 mil.Euro/solicitant.
Valoarea maximă a ajutorului de stat acordată nu poate depăși următoarele plafoane:
- pentru energie eoliană: 700.000 Euro/MW pentru toate capacitățile
- pentru energie solară: 650.000 Euro/MW pentru capacități instalate mai mici de 1MW, inclusiv și 550.000 Euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1MW.
-
Solicitanții eligibili
a) Întreprinderile din sectorul agricol (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF1 , precum și cooperativele agricole ori societățile cooperative agricole care dețin active fizice de producție și/sau procesare produse agro alimentare), societăți agricole, legal constituite;
b) Întreprinderile din sectorul industriei alimentare (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF), legal constituite și înregistrate la ONRC;
c) Organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI), constituite conform Legii nr.138/2004 privind îmbunătățirile funciare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Solicitanții prezentei scheme de ajutor de stat prevăzuți la pct.a) și b) din sectoarele agricultură și industrie alimentară trebuie să aibă înscrise și autorizate, la momentul depunerii cererilor de finanțare, în statutul societăților și autorizate ONRC ca activități principale sau activități secundare, activități desfășurate în sectoarele menționate definite de următoarele coduri CAEN:
a) COD CAEN 01 - Agricultura, vânătoare și servicii anexe
b) COD CAEN 10 - Industria alimentară
c) COD CAEN 11 - Fabricarea băuturilor
-
Condiții de eligibilitate
!!! Nu sunt eligibile proiectele de investiții care sunt propuse pentru a înlocui capacități mai vechi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solară și eoliană, proiectele ce vizează extinderi ale capacităților existente și nici proiectele care au prevăzut un autoconsum mai mic de 70% din energia electrică produsă prin capacitatea nou instalată.
Extinderea unei capacități existente înseamnă construirea unei capacități de producere a energiei electrice a cărei funcționare depinde de o capacitate deja existentă și care nu poate fi contorizată și monitorizată separat față de capacitatea existentă.
Autoconsumul se referă la energia produsă, livrată și utilizată de către solicitant exclusiv pentru activitatea desfășurată conform codurilor CAEN eligibile pentru schemă (COD CAEN 01, 10, 11) și care reprezintă minimum 70% din producția pe un an a centralei regenerabile finanțate.
!!! Nu sunt eligibile proiectele mixte care propun investiții în capacitați de producție de energie din surse eoliene și surse solare.
!!! Nu sunt eligibile proiectele care propun doar investiții în capacități de stocare a energiei electrice.
!!! În cazul în care proiectul presupune și capacitate de stocare, energia stocată în capacitățile de stocare trebuie să provină în procent de cel puțin 75% din instalația proprie de producție de energie electrică din surse regenerabile.
-
Implementare și Evaluare Proiecte
Activitățile proiectului nu vor fi începute înainte de depunerea Cererii de finanțare la AFIR, cu excepția obținerii terenurilor și lucrărilor pregătitoare, cum ar fi obținerea avizelor și autorizațiilor și realizarea studiilor de fezabilitate (și a studiilor tehnice stabilite de standarde şi normative pentru pregătirea proiectului), care nu sunt considerate drept demarare a lucrărilor.
!!! Pentru realizarea achizițiilor din cadrul proiectului, Beneficiarii sunt obligați să respecte prevederile Ordinului Ministerului Energiei (OME) nr.1561/30.10.2024, care aprobă Îndrumarul metodologic pentru beneficiari privați finanțați din Fondul pentru Modernizare, exceptați de la aplicarea legislației specifice achizițiilor publice/sectoriale.
Durata de implementare a proiectului este de maximum 21 de luni și reprezintă termenul limită până la care beneficiarul poate depune ultima cerere de rambursare. Durata de implementare a proiectului poate fi suspendată pe o perioadă determinată, cu acordul părților, la solicitarea justificată a oricăreia dintre acestea, dar nu mai mult de 31.12.2028.
Criterii de evaluare:
Criteriul 1. Cuantum ajutor de stat solicitat pentru proiect din cheltuielile eligibile/ MW instalat de producție = max.70 puncte
!!! Acordarea punctajului final pentru criteriul acesta va fi posibilă numai după închiderea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare.
Criteriul 2. Procentul de autoconsum (min.70%)
2.1 Producția de energie obținută în urma investiției este utilizată de către beneficiarul sprijinului într-un procent din intervalul peste 90 % și până la 100 % (inclusiv) (>90% și ≤ 100%) = 10 puncte
2.2 Producția de energie obținută în urma investiției este utilizată de către beneficiarul sprijinului într-un procent din intervalul peste 80 % și până la 90 % (inclusiv) (>80% și ≤ 90%) = 5 puncte
2.3 Producția de energie obținută în urma investiției este utilizată de către beneficiarul sprijinului într-un procent din intervalul peste 70 % și până la 80 % (inclusiv) (>70% și ≤ 80%) = 0 puncte
Criteriul 3. Proiectele care vizează și capacitate de stocare
Proiectele care prevăd în cadrul investiției și capacitate de stocare care poate stoca minim energia produsă de capacitatea de producere de energie (la puterea ei nominală) instalată prin proiect timp de 12 minute = 10 puncte
Exemplu: pentru a putea primi punctele aferente trebuie ca o capacitate de producere de 1 MW să stocheze 0,2 MWh (reprezentând stocarea energiei produse la puterea nominală a centralei timp de 12 minute).
Criteriul 4. Domeniul de activitate al beneficiarului
- OUAI = 10 puncte
- CAEN 01 = 7 puncte
- CAEN 10 = 5 puncte
- CAEN 11 = 2 puncte